sobota, 17 marca 2018

Bardzo interesująca restauracja Ikarus przy Hangar-7 w Salzburgu.

Czas wyjazdów na narty w austriackie lub włoskie Alpy jeszcze trwa. Wkrótce też zaczną się wypady nad ciepły Adriatyk. Tak czy inaczej, docelowo czy tylko tranzytem często jeździ się przez Salzburg.
Tam warto wpaść do absolutnie topowej restauracji Ikarus przy Hangar-7 mieszczącej się w okolicy międzynarodowego portu lotniczego.

Prawdziwą rewelacją jest fakt, że każdego miesiąca gotuje tu nowy szef kuchni z innego zakątka świata. Są to nadzwyczaj starannie dobierani słynni kucharze ze wszystkich kontynentów.
Właścicielem interesu a także pomysłodawcą tej oryginalnej idei jest sam producent słynnego napoju energetycznego Red Bull.
Pieczę nad jakością i aranżacją sprawuje światowej sławy kucharz, Austriak zamieszkały w Monachium pan Eckard Witzigmann.*
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak w oryginale smakuje Afryka, Ameryka czy Azja nie musisz odbywać dalekich i kosztownych podróży. Tu na miejscu w Salzburgu podadzą ci to wszystko pod nos.
Jest absolutnie jasne, że marzeniem nie jednego nawet doświadczonego kucharza jest dostać się tu do składu ekipy. W krótkim czasie można wejść w posiadanie potężnej wiedzy o gotowaniu.

Gość restauracji wybiera między daniami gotowanym przez aktualnie zaproszonego szefa lub osobnym menu przygotowanym przez niezwykle zdopingowaną załogę restauracji. Wszystko to są absolutne rarytasy, które nie zawsze bywają tanie. Ale ręczę, że wspaniałe kulinarne przeżycie jest tego warte. Przecież tak się jada tylko z uroczystych okazji.
Poniżej przykład małego obiadu, na który w drodze na weekend w Alpy zaprosiłem osobistą małżonkę z okazji Dnia Kobiet.

Starter Nr 1 do menu A i B. Ora King Lachs/Koi/Sake - (królewski łosoś z Sake)
Starter Nr 2 do menu A i B. Smorrebrod/Rote Bete/Kren - (drobno pokrojony czerwony burak podany na kawałku szwedzkiego chlebka)
Przystawka do menu A: Jakobsmuscheln/Yazu/Kurbis/Huhner Chips/ - (małże św. Jakuba z drobiowymi chipsami)
Przystawka do menu B: Ganseleber/Rhabarber/Shiso/Walnuss/ - (wątróbka gęsia z rabarbarem i orzechami)
Danie główne do menu A: Knurrhahn/Octopus/"Suquet Catalan"/Fideua/ - (morska ryba kurek podana z ośmiornicą)
Ośmiornicę do ryby podano w osobnym gorącym żeliwnym pojemniczku.
Danie główne do menu B: Lammkeule/Artischoken/Kapern/Safranreis/ - (golonka z jagnięcia z karczochami, kaparami i ryżem z szafranem)
Deser do menu B: Erdbeere/Champagner/Ricotta/ - (truskawki z szampanem i serkiem ricotta)

Rezerwacja nie jest obowiązkowa ale nade wszystko wskazana.
Restaurant Ikarus.
Tel. +43 662 2197-3706
Fax. +43 662 2197-3786
E-mail: ikarus@hangar-7.com
Red Bull Hangar-7 GmbH
Wilhelm-Spazier-Strasse 7A
A-5020 SALZBURG - Austria

Widok ogólny wnętrza restauracji Ikarus.
Na wskroś futurystyczna architektura ze szkła i stali.
Widok na przyległe do restauracji muzeum lotnictwa. W głębi austriackie Alpy.
W Hangarze-7 można gratis obejrzeć nie tylko samoloty bojowe z II Wojny światowej co i oryginalne bolidy Formuły-1. Wycieczka jest warta gorącego polecenia. Na miejscu można kupić pasjonujące książki kucharskie ze zbiorem przepisów na potrawy, które gotowali dotychczasowi goście restauracji. Jak do tej pory ukazały się 4 tomy. Razem kilkaset odlotowych receptur.

* - Eckard Witzigmann - słynny na cały świat kucharz; z okazji milenium roku 2.000 obok dwóch innych Europejczyków wybrany był kucharzem stulecia.
Obecnie czynię starania o uzyskanie możliwości przeprowadzenia osobistego wywiadu z tym panem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...