Dodanie mocnej wódki łagodzi nieco smak tłustego mięsa.
Składniki:
400 g tłustego boczku ze skórą (bez kości) ukrojonego w formie kwadratu
(40 x 40 cm)
2 – 3 drobno pokrojone szalotki
5 łyżek ciemnego sosu sojowego (rybnego?)
3 łyżki chińskiej wódki ryżowej 62%
2 łyżki sake 14-15%
anyżek gwiazdkowy
1 łyżka drobno pokrojonego
świeżego imbiru
1 łyżka smalcu wieprzowego
pół szklanki wody
Kolejno pokroić w kostkę (sześcian równoramienny)
o boku takim jak wysokości mięsa.
Sos sojowy, wódkę
i sake wymieszać ze sobą.
W połowie powstałej
ilości płynu marynować pokrojone mięso przez minimum
20 minut.
W łyżce smalcu zeszklić drobno
pokrojoną szalotkę.
Na to wrzucić pokrojony i
zamarynowany boczek. Szybko mieszając smażyć przez
5 – 6 minut aż mięso zbieleje ze
wszystkich stron. Nie rumienić!
Wlać wodę a gdy się zagotuje dodać
resztę marynaty. Dodać anyżek i imbir.
Zamieszać i pod przykryciem
gotować powoli przez 20 - 30 minut..
Amatorzy mocniejszych wrażeń mogą
dodać łyżeczkę sproszkowanego curry a
nawet
2 goździki.
Tadeusz Gwiaździński
Ale mnie kusisz! Mam ogromną ochotę na boczek. Pieczony albo duszony. Wyeliminowałabym anyż, bo go nie cierpię. Nie przygotowuję takiego rarytasu sama, bo nie potrafiłabym poprzestać na plasterku albo dwóch.
OdpowiedzUsuń