niedziela, 25 marca 2018

Zimowy norweski dorsz z jarzynami.

Nie wiedzieć czemu w polskiej bufetowej gastronomii to danie zwane jest dorszem po grecku?

Na gorąco czy na zimno, smakuje równie dobrze. Ważne dla smaku jest dodanie pietruszki korzennej!
Składniki:
0,7 kg - filet z zimowego norweskiego dorsza ze skórą

Jeżeli w sklepie nie ma filetów można je wyciąć samemu ze świeżej tuszy.
mąka pszenna do oprószenia kawałków ryby
cebula
1 spora łyżka przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól
0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 - 3 liście laurowe
2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki
kto lubi może zaostrzyć dane dodając strączek świeżej papryczki chili 

Wykonanie:
kawałki ryby oprószyć mąką po stronie skóry. Posolić i smażyć na średnim ogniu kładąc na patelnię skórą do dołu. Na minutę przed końcem smażenia przewrócić na drugą stronę. Ściągnąć skórę i wyrzucić. Usmażone kawałki po zdjęciu z patelni osączyć na wsiąkliwym papierze kuchennym.
Na czystej teflonowej patelni przesmażyć przecier pomidorowy dodając cukier puder. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do smażącego się przecieru. Zeszklić krótko dodając małą ilość oliwy. Nie wolno dopuścić do tego aby cebula się zrumieniła.
Warzywa zetrzeć na grubym tarle i dodać do cebuli z przecierem. Dobrze wymieszać. Dodać połowę bulionu i przyprawy. Pod przykryciem dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić pozostałym płynem.

Sprawdzoną metodą jest układanie usmażonych kawałków ryby bezpośrednio na gorących warzywach.
Gotowe warzywa przełożyć na podgrzany półmisek. Ne wierchu poukładać usmażoną rybę i niezwłocznie podawać. Na wydaniu udekorować gałązkami zielonej pietruszki.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Wszystko jedno, jak tę potrawę się nazywa. Najważniejsze, że jest smaczna. Ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam na ten temat identyczne zdanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...