Na gorąco czy na zimno, smakuje równie dobrze. Ważne dla smaku jest dodanie pietruszki korzennej! |
0,7 kg - filet z zimowego norweskiego dorsza ze skórą
Jeżeli w sklepie nie ma filetów można je wyciąć samemu ze świeżej tuszy. |
cebula
1 spora łyżka przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól
0,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 - 3 liście laurowe
2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki
kto lubi może zaostrzyć dane dodając strączek świeżej papryczki chili
Wykonanie:
kawałki ryby oprószyć mąką po stronie skóry. Posolić i smażyć na średnim ogniu kładąc na patelnię skórą do dołu. Na minutę przed końcem smażenia przewrócić na drugą stronę. Ściągnąć skórę i wyrzucić. Usmażone kawałki po zdjęciu z patelni osączyć na wsiąkliwym papierze kuchennym.
Na czystej teflonowej patelni przesmażyć przecier pomidorowy dodając cukier puder. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do smażącego się przecieru. Zeszklić krótko dodając małą ilość oliwy. Nie wolno dopuścić do tego aby cebula się zrumieniła.
Warzywa zetrzeć na grubym tarle i dodać do cebuli z przecierem. Dobrze wymieszać. Dodać połowę bulionu i przyprawy. Pod przykryciem dusić do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić pozostałym płynem.
Sprawdzoną metodą jest układanie usmażonych kawałków ryby bezpośrednio na gorących warzywach. |
Tadeusz Gwiaździński
Wszystko jedno, jak tę potrawę się nazywa. Najważniejsze, że jest smaczna. Ja bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńMam na ten temat identyczne zdanie :-)
OdpowiedzUsuń