piątek, 23 marca 2018

Zimowa śródziemnomorska sałatka z gotowanej ośmiornicy

Wreszcie coś innego na bezmięsny stół.
Dla lubiących owoce morza prawdziwy rarytas. W kuchni śródziemnomorskiej bardzo powszechne danie. Czasami uzupełnione gotowanymi (lub smażonymi) ziemniakami pokrojonymi w kostkę.


Składniki:
ok. 500 g ośmiornicy ugotowanej w całości (do nabycia w sklepach Makro w mrożonej postaci)
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki octu jabłkowego (6%)
sól morska
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
wszystkie ramiona ośmiornicy odciąć u nasady korpusu. Poprzecznie pociąć na małe kawałki (pierścienie) wielkości małej fasoli. Cebulę pokroić w nie za drobna kostkę. Czosnek w cienkie pół talarki. Dodać oliwę, ocet, sól i czarny pieprz prosto z młynka. Bardzo dokładnie wymieszać. Półmisek pokryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Podawanie:
na pół godziny przed podawaniem wyjąć z lodówki aby sałatka nieco się ogrzała. Do tego najlepiej pasuje pulchne białe pieczywo.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...