piątek, 19 kwietnia 2019

Tatar z wędzonego pstrąga z marynowanym czarnym pieprzem

Wykwintna przystawka do podawania przed uroczystym przyjęciem. Planując trzeba wiedzieć, że do przygotowania większej ilości porcji trzeba mieć dużo miejsca w kuchni. Dobrze jest na próbę ułożyć puste talerze na kuchennym stole. Wtedy będzie jasne na co nas stać.

Kawior z łososia raczej się tu nie nadaje bo zazwyczaj bywa bardzo słony i do tego często "mazisty".
Składniki: (przepis na 4 - 5 porcji)
1 filet z lekko wędzonego pstrąga bez skóry (ok. 100 - 120 g)
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli szalotki (drobno pokrojonej ale nie siekanej!)
1 jajo ugotowane na twardo pokrojone w drobną kostkę
1 ogórek konserwowy średniej wielkości, bez skóry, pokrojony w drobną kostkę
1 kilka ziaren czarnego pieprzu rozgniecionych w moździerzu*
1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
1 łyżka gęstej słodkiej śmietany
oliwa z oliwek
Składniki: dekoracja
1 ugotowany duży czerwony burak
2 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki listków roszponki
2 łyżki aromatycznego czerwonego octu balsamico
sól
czarny pieprz prosto z młynka
0,5 płaskiej łyżeczki papryczki piment d´espelette,
0,3 szklanki kawioru z pstrąga

Wykonanie:

filet z pstrąga starannie pozbawić ości. Drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem kawioru, którym finalnie pokrywa się powierzchnię przygotowanych porcji. Doprawić wg indywidualnego smaku.

Czynności końcowe:
gdy tatar jest gotowy ugotowany (względnie upieczony) burak pokroić w cienkie plastry.
Układać po 4 - 5 krążków na środku talerza zakąskowego. Skropić sokiem z cytryny.

Podkład z plastrów buraków nie jest obowiązkowy. Ja daję bowiem to wnosi akcent kolorystyczny.
Za pomocą metalowego pierścienia na środku talerza uformować krążek z masy rybnej i pokryć go cienką warstwą kawioru. Wyrównać.
Tak wygląda wersja podstawowa. Dalszy sposób dekorowania jest całkowicie dowolny.
* - idealnie pasują ziarna czarnego pieprzu marynowanego w soli, ale nie jest łatwo o zakup w tej postaci:
https://barwysmaku.blogspot.com/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html

Uwaga - zielony konserwowy pieprz w zalewie nie nadaje się jako zastępstwo bowiem jest zbyt ostry.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...