wtorek, 16 kwietnia 2019

Okra* gotowana w mleku kokosowym z tofu i curry.

Okra to raczej rzadki gość na naszych stołach w Polsce.
Kto ma możliwość nabycia gorąco polecam bo smakuje wybornie. 
Sojowy serek tofu wspaniale zastępuje mięso (np. piersi kurczaka) a niezastąpionego uroku dodaje indyjska czerwona pasta curry.
Również niesłodzone mleczko kokosowe wnosi do potrawy potrzebną egzotykę.
Danie w sumie zalicza się do kuchni wegańskiej, za którą nie przepadam. Ale ten przepis jest wart wypróbowania. Sam byłem mile zaskoczony atrakcyjnym smakiem.

Ciekawa przystawka bezmięsna na okres postu. Zaskakująco świetne połączenie jarskich składników.
Składniki:
8 - 10 sztuk strąków okry




 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków

Ziemniaki i serek tofu powinny być pokrojone w kostkę tej samej wielkości.
1 szklanka pokrojonego w kostkę sojowego serka tofu
1 spora szklanka mleczka kokosowego
1 płaska łyżeczka hinduskiej czerwonej pasta curry

Przy dozowaniu pasty curry należy postępować z wyważonym umiarem. Zaczynać od połowy płaskiej łyżeczki. Potrawa ma być pikantna ale nie paląca.
1 szklanka warzywnego bulionu
sól
czarny pieprz świeżo zmielony wg indywidualnego smaku

Wykonanie:
uwaga: górnych końcówek strąków okry nie należy ścinać na prosto, a „temperować” jak ołówek.  
W ten sposób wartości smakowe pozostaną wewnątrz.
Na wstępie należy zagotować ¾ szklanki warzywnego bulionu i w nim ugotować pokrojony w kostkę ziemniak. Gdy zacznie mięknąć, zalać mleczkiem kokosowym i zmniejszyć ogień.

W 2 – 3 łyżkach czystego bulionu rozpuścić pół łyżeczki pasty curry 

UWAGA! Z reguły pasta jest tak ostra, że z doprawianiem należy być bardzo ostrożnym. Sprawdzoną ilość wlać do rondelka z ziemniakami i dobrze wymieszać.


Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić strąki okry i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Wtedy finalnie na 2 - 3 minuty wrzucić pokrojony w kostkę serek tofu. Ma się tylko dobrze podgrzać.
Wazie potrzeby doprawić potrawę solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem.




Podawać na podgrzanych talerzach. Nie zaszkodzi podać łyżkę do wybierania pysznego sosu.

* - okra – gatunek jednorocznej rośliny uprawianej w krajach tropikalnych.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...