Kto ma możliwość nabycia gorąco polecam bo smakuje wybornie.
Sojowy serek tofu wspaniale zastępuje mięso (np. piersi kurczaka) a niezastąpionego uroku dodaje indyjska czerwona pasta curry.
Również
niesłodzone mleczko kokosowe wnosi do potrawy potrzebną egzotykę.
Danie w sumie zalicza się do kuchni wegańskiej, za którą nie przepadam. Ale ten przepis jest wart wypróbowania. Sam byłem mile zaskoczony atrakcyjnym smakiem.
Danie w sumie zalicza się do kuchni wegańskiej, za którą nie przepadam. Ale ten przepis jest wart wypróbowania. Sam byłem mile zaskoczony atrakcyjnym smakiem.
Ciekawa
przystawka bezmięsna na okres postu. Zaskakująco świetne połączenie jarskich składników.
|
8 - 10 sztuk strąków okry
1,5 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
Ziemniaki i serek tofu powinny być pokrojone w kostkę tej samej wielkości. |
1 spora szklanka mleczka kokosowego
1 płaska łyżeczka hinduskiej czerwonej pasta curry
Przy dozowaniu pasty curry należy postępować z wyważonym umiarem. Zaczynać od połowy płaskiej łyżeczki. Potrawa ma być pikantna ale nie paląca. |
sól
czarny pieprz świeżo zmielony wg indywidualnego smaku
Wykonanie:
uwaga: górnych końcówek strąków okry nie należy ścinać na prosto, a „temperować” jak ołówek.
W ten sposób wartości smakowe pozostaną wewnątrz.
Na wstępie należy zagotować ¾ szklanki warzywnego bulionu i w nim ugotować pokrojony w kostkę ziemniak. Gdy zacznie mięknąć, zalać mleczkiem kokosowym i zmniejszyć ogień.
W 2 – 3 łyżkach czystego bulionu rozpuścić pół łyżeczki pasty curry
UWAGA! Z reguły
pasta jest tak ostra, że z doprawianiem należy być bardzo ostrożnym. Sprawdzoną ilość wlać do rondelka z ziemniakami i dobrze wymieszać.
|
Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić strąki okry i dusić pod przykryciem na małym ogniu. |
Wtedy finalnie na 2 - 3 minuty wrzucić pokrojony w kostkę serek tofu. Ma się tylko dobrze podgrzać.
Wazie potrzeby doprawić potrawę solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać na podgrzanych talerzach. Nie zaszkodzi podać łyżkę do wybierania
pysznego sosu.
* - okra – gatunek jednorocznej rośliny uprawianej w krajach tropikalnych.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.