Tym razem wyszło z tego coś nawet ciekawego.
Składniki:
2 - 3 piersi kurczaka
czarny pieprz prosto z młynka
8 plastrów pieczonego lub gotowanego boczku (wędzony się nie nadaje)
2 łyżki dobrze osączonych z zalewy suszonych pomidorów
2 łyżki ostrej musztardy Dijon
spora garść świeżych listków rucoli
olej rzepakowy do smażenia
sól
0,5 szklanki listków zielonej pietruszki
4 łyżki oleju rzepakowego prasowanego na zimno
pomidorki koktajlowe i marynowane oliwki do dekoracji
risotto
Wykonanie:
z mięsa drobiowego wyciąć sznycle jak na zdjęciu poniżej. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cienko posmarować musztardą. Sól jest tu zbyteczna bowiem musztarda zawiera jej dostatecznie dużo. Na tym układać po plastrze boczku i małej wiązce rucoli i łyżeczce drobno posiekanych suszonych pomidorów. Zwijać w ciasne roladki i smażyć na niezbyt ostrym ogniu ze wszystkich stron.
Po zwinięciu i przed smażeniem spiąć dwiema wykałaczkami. |
Podawać ze świeżo ugotowanym risottem i oliwą zmiksowaną z zielona pietruszką. Dekorować marynowanymi czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.