piątek, 12 kwietnia 2019

Roladki z piersi kurczaka z rucolą i suszonymi pomidorami.

Czasami robię przegląd półek w lodówce.
Tym razem wyszło z tego coś nawet ciekawego.


Składniki:
2 - 3 piersi kurczaka
czarny pieprz prosto z młynka
8 plastrów pieczonego lub gotowanego boczku (wędzony się nie nadaje)
2 łyżki dobrze osączonych z zalewy suszonych pomidorów
2 łyżki ostrej musztardy Dijon
spora garść świeżych listków rucoli
olej rzepakowy do smażenia
sól
0,5 szklanki listków zielonej pietruszki
4 łyżki oleju rzepakowego prasowanego na zimno
pomidorki koktajlowe i marynowane oliwki do dekoracji
risotto



Wykonanie:
z mięsa drobiowego wyciąć sznycle jak na zdjęciu poniżej. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cienko posmarować musztardą. Sól jest tu zbyteczna bowiem musztarda zawiera jej dostatecznie dużo. Na tym układać po plastrze boczku i małej wiązce rucoli i łyżeczce drobno posiekanych suszonych pomidorów. Zwijać w ciasne roladki i smażyć na niezbyt ostrym ogniu ze wszystkich stron.

Po zwinięciu i przed smażeniem spiąć dwiema wykałaczkami.
Listki zielonej pietruszki zmiksować z odrobiną soli i 4 łyżkami prasowanego na zimno oleju rzepakowego.
Podawać ze świeżo ugotowanym risottem i oliwą zmiksowaną z zielona pietruszką. Dekorować marynowanymi czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...