Szkoda zmarnować tej okazji. Najważniejszy jest zakup odpowiedniego surowca.
Późnym latem wspaniały dodatek do obiadu. Także jako orzeźwiająca zakąska. |
przebrane, zdrowe i jędrne małe ogórki (10 - 12 cm)
1 płaska łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
parę gałązek podsuszonego kwitnącego kopru
2 - 3 ząbki czosnku
przegotowana woda
Wykonanie:
zagotować wodę w ilości wg potrzeb. Rozpuścić sól.
Na 1 litrowy słój daje się 1 płaska łyżkę soli.
W 1- litrowych słojach pionowo ciasno układać ogórki, na przemian z koprem i obranymi ząbkami czosnku. Zalać posoloną i przestudzoną wodą tak aby wyraźnie pokryła ogórki.
Woda ma być letnio ciepła.
Przykryć gazą i postawić na parapecie okna od północnej strony.
Po kilku dniach będą gotowa do jedzenia.
Po 3 - 4 dniach na parapecie okna w kuchni (lub innego ale od strony północnej) nadają się do jedzenia. |
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.