piątek, 9 sierpnia 2019

Małosolne ogórki z parapetu na kuchennym oknie

Każda pora roku ma swój czas. Obecnie najlepiej udają się małosolne ogórki.
Szkoda zmarnować tej okazji. Najważniejszy jest zakup odpowiedniego surowca.

Późnym latem wspaniały dodatek do obiadu. Także jako orzeźwiająca zakąska.
Składniki:
przebrane, zdrowe i jędrne małe ogórki (10 - 12 cm)
1 płaska łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
parę gałązek podsuszonego kwitnącego kopru
2 - 3 ząbki czosnku
przegotowana woda

Wykonanie:
zagotować wodę w ilości wg potrzeb. Rozpuścić sól.
Na 1 litrowy słój daje się 1 płaska łyżkę soli.
W 1- litrowych słojach pionowo ciasno układać ogórki, na przemian z koprem i obranymi ząbkami czosnku. Zalać posoloną i przestudzoną wodą tak aby wyraźnie pokryła ogórki.
Woda ma być letnio ciepła.
Przykryć gazą i postawić na parapecie okna od północnej strony.
Po kilku dniach będą gotowa do jedzenia.

Po 3 - 4 dniach na parapecie okna w kuchni (lub innego ale od strony północnej) nadają się do jedzenia.
Najlepsze są takie kilkudniowe. Później to już nie ten smak co trzeba.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...