czwartek, 8 sierpnia 2019

Małże św. Jakuba na gorąco na dwa sposoby.

Danie w zasadzie tylko dla wymagających podniebień.
Warunek (!) Nie wolno zbyt długo smażyć.

Najlepsze są teraz kiedy można nabyć wraz z gonadami. To są te czerwone części widoczne na zdjęciu. Na pierwszy rzut oka przypominają krewetki. Niewybaczalnym błędem jest odrzucanie tego smakołyku.
Składniki szaszłyczków:
do szaszłyczków - po 2 małże św. Jakuba (polska nazwa handlowa - przegrzebki) na osobę
1 płaska łyżka marynowanych w soli ziaren czarnego pieprzu
https://barwysmaku.blogspot.com/2017/02/czarny-pieprz-marynowany-w-mokrej-soli.html
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła

Wykonanie szaszłyczków:
mięso małży ostrożnie wydobyć z muszki starając się nie uszkodzić. Opłukać z ewentualnych resztek piasku i wytrzeć do sucha. Oddzielić gonady.
Po 2 sztuki nadziać na krótkie drewniane szpadki przekładając gonadami. Smażyć obustronnie na średnim ogniu po ok. 2,5 - 3 minuty z każdej.
Zdjąć z ognia i dopiero wtedy wymieszać z marynowanym pieprzem. Od biedy czarny można zastąpić połową płaskiej łyżeczki zielonego - osobno drobno posiekanego. Wówczas potrawę należy lekko posolić. Podawać natychmiast prosto z patelni.

Składniki małży zapiekanych z tartą bułką:
4 małże w muszlach
4 płaskie łyżki masła
4 płaskie łyżki tartej bułki
4 łyżeczki koniaku
sól
Kto nie dysponuje czarnym pieprzem marynowanym w soli może podać w formie zapiekanki z masłem i tartą bułką.
Wykonanie:
miękkie masło rozgnieść widelcem z tartą bułką. Umytych i osuszonych małży nie wydobywać z muszli. Posolić i równomiernie pokryć masą z bułki i masła.
Każdą podlać 1 łyżeczką koniaku i zapiekać w temperaturze 180 stopni na środkowej półce przez ok. 20 minut. Grzeje góra + dół.
Podawać natychmiast z białą pulchną bułką do maczania w roztopionym maśle.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...