czwartek, 15 sierpnia 2019

Suszone kurki

Z nowego cyklu: ciekawostki z rynku spożywczego przedstawiam Wam suszone kurki w opakowaniach po 20 g (Feinste Eier Schwammerl - Getrocknet)

Nie miałem pojęcia o tym, że coś takiego może być do kupienia na rynku. Teraz wiem bo dostałem w prezencie.
Dystrybutor zaleca uprzednie moczenie w letnio ciepłej wodzie przez 20 - 30 minut.
Przed zastosowaniem należy dobrze osączyć na sicie.
W sobotę spróbuję 1 - 2 suche sztuki zetrzeć na drobnym tarle i otrzymany proszek zastosować jako wzmacniającą przyprawę do sosu grzybowego.

Przepisane z etykiety:
Semona Gmbh
Paldau 39
A - 8341 Paldau - Austria

Vor Ort einkaufen
Steirerkraft Kernothek
Wollsdorf 75
8181 St. Ruprecht/Raab
Tel. +43 3178 2525-270
Fax +43 3178 2525-275
kernothek@steirerkraft.com

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Tu są w sklepach suszone kurki w celofanowych torebeczkach. Ale prawdę mówiąc tylko raz je użyłam, dorzucając je do bigosu oprócz prawdziwków.Ale nie mam pomysłów co więcej można z nimi zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po namoczeniu (tak jak się robi z innymi suszonymi grzybami dodawać do sosów grzybowych lub kartoflanki. Ja nie moczę tylko w suchej postaci ścieram na drobnym tarełku zaprawiam tym sosy lub zupy - np. grochową.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...