wtorek, 20 sierpnia 2019

Zapiekane kapelusze dużych pieczarek jako fajna przekąska na gorąco.

Do obecności pieczarek na rynku przez okrągły rok jesteśmy przyzwyczajeni. Czasami pojawiają się także egzemplarze imponujących rozmiarów. Kto takich unika popełnia bolesny błąd bo to jest spora porcja świeżego grzybowego "mięsa".

Taka "pieczara" może zaspokoić nawet spory głód.
Składniki:
4 absolutnie świeże duże pieczarki o średnicy kapelusza minimum 8 - 10 cm
2 małe cebulki szalotki
0,7 szklanki gotowanej lub konserwowej szynki pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki świeżo startego parmezanu
kto lubi może dodać 2 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia
ew. łyżka tartej bułki1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:
grzyby oczyścić pędzelkiem. NIE MYĆ! Wyciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę. Często mieszając przesmażyć na dość ostrym ogniu. Jeszcze ciepłe przesmażone pieczarki wymieszać z wymienionymi składnikami (za wyjątkiem tartej bułki) na jednolitą masę. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Ewentualne dodanie tartej bułki jest czysto indywidualnym składnikiem.
Powstałą masą wypełnić kapelusze pieczarek. Ułożyć w żaroodpornej formie na papierze do pieczenia.
Zapiekać na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut.
Podawać bardzo gorące prosto z pieca. Na wydaniu posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Wyciek smakowitego soku jest nieunikniony. Chyba, że do nadzienia domiesza się sporą łyżkę tartej bułki. Ale wówczas cały smak ulegnie spłyceniu. W sumie ten sosik wymazuje się bułeczką i wszyscy są szczęśliwi.
Tadeusz Gwiaździński

3 komentarze:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...