Taka "pieczara" może zaspokoić nawet spory głód. |
4 absolutnie świeże duże pieczarki o średnicy kapelusza minimum 8 - 10 cm
2 małe cebulki szalotki
0,7 szklanki gotowanej lub konserwowej szynki pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki świeżo startego parmezanu
kto lubi może dodać 2 łyżki ugotowanego na sypko ryżu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
oliwa z oliwek do smażenia
ew. łyżka tartej bułki1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
grzyby oczyścić pędzelkiem. NIE MYĆ! Wyciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę. Często mieszając przesmażyć na dość ostrym ogniu. Jeszcze ciepłe przesmażone pieczarki wymieszać z wymienionymi składnikami (za wyjątkiem tartej bułki) na jednolitą masę. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Ewentualne dodanie tartej bułki jest czysto indywidualnym składnikiem.
Powstałą masą wypełnić kapelusze pieczarek. Ułożyć w żaroodpornej formie na papierze do pieczenia.
Zapiekać na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut.
Podawać bardzo gorące prosto z pieca. Na wydaniu posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież super smakuje :-)
Usuń