wtorek, 13 sierpnia 2019

Nektaryny lub morele podsmażane lub zapiekane z kozim serem

Teraz kiedy z nieba sypią się najrozmaitsze owoce, jeśli ktoś ma nieco twórczej weny może każdego dnia wyczarować smakowite cudeńka na talerzu.
Dzisiaj wyjątkowo inaczej bo bez opisu wykonania. Jak to zrobić pokazują zdjęcia.

Na płaskiej blasze ułożyć papier do pieczenia a na nim przepołowione nektaryny pokryć plastrami koziego Camembert.
Do tego celu taki jest najlepszy.
Można też kombinować z np. plastrami bekonu:

Połówki owoców pokryć plastrami sera i zawinąć w tylko lekko podwędzany bekon. Krótko przesmażyć z obu stron i natychmiast podawać.
Atrakcyjnym uzupełnieniem mogą być listki zwykłej sałaty i pomidorki koktajlowe.
To jest ta sama kompozycja gdzie w miejsce nektarynek zastosowano połówki moreli.
Gdy zabraknie bekonu a pozostanie trochę sera, nie ma się czym przejmować. Huk na patelnie i po chwili na talerz.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...