W sumie zaiste ciekawy dodatek do letnich dań.
Z prawej strony u dołu - opisywany krem rozsmarowany na plastrach grilowanej oberżyny jako przyprawa - dodatek do głównego dania z mięsem. |
Albo z samymi ziemniakami w wersji czysto vegańskiej. |
1 szklanka świeżo posiekanych listków bazylii
2 łyżki świeżo i drobno startego sera parmezan lub w zastępstwie pecorino
1 czubata łyżka lekko zrumienionych bez tłuszczu płatków z migdałów
kilka łyżek wysoko gatunkowej oliwy z oliwek
ewentualnie odrobina soli
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
świeżo drobno posiekane liście bazylii wymieszać z równie świeżo i drobno startym parmezanem. Wymieszać dodając oliwę w takiej ilości, aby powstała niezbyt gęsta pasta.
Płatki migdałów tylko lekko zrumienić na teflonowej patelni.
UWAGA! Nie wolno dopuścić aby zaczęły nabierać brązowego koloru!
Stale mieszać i gdy zaczną zmieniać kolor natychmiast zdjąć z patelni i ostudzić.
Dodać do pasty i zmiksować na gładką masę. Dodać świeżo posiekany koper i dobrze wymieszać.
Podawać jak na zdjęciu.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.