czwartek, 1 sierpnia 2019

Krem z bazylii i parmezanu jako ciekawe uzupełnienie do głównego dania

Ten krem z bazylii to taki ani sos ani przyprawa.
W sumie zaiste ciekawy dodatek do letnich dań.

Z prawej strony u dołu - opisywany krem rozsmarowany na plastrach grilowanej oberżyny jako przyprawa - dodatek do głównego dania z mięsem.
Albo z samymi ziemniakami w wersji czysto vegańskiej.
Składniki:
1 szklanka świeżo posiekanych listków bazylii
2 łyżki świeżo i drobno startego sera parmezan lub w zastępstwie pecorino
1 czubata łyżka lekko zrumienionych bez tłuszczu płatków z migdałów
kilka łyżek wysoko gatunkowej oliwy z oliwek
ewentualnie odrobina soli
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
świeżo drobno posiekane liście bazylii wymieszać z równie świeżo i drobno startym parmezanem. Wymieszać dodając oliwę w takiej ilości, aby powstała niezbyt gęsta pasta.
Płatki migdałów tylko lekko zrumienić na teflonowej patelni.
UWAGA! Nie wolno dopuścić aby zaczęły nabierać brązowego koloru!
Stale mieszać i gdy zaczną zmieniać kolor natychmiast zdjąć z patelni i ostudzić.
Dodać do pasty i zmiksować na gładką masę. Dodać świeżo posiekany koper i dobrze wymieszać.

Podawać jak na zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...