czwartek, 1 sierpnia 2019

Krem z bazylii i parmezanu jako ciekawe uzupełnienie do głównego dania

Ten krem z bazylii to taki ani sos ani przyprawa.
W sumie zaiste ciekawy dodatek do letnich dań.

Z prawej strony u dołu - opisywany krem rozsmarowany na plastrach grilowanej oberżyny jako przyprawa - dodatek do głównego dania z mięsem.
Albo z samymi ziemniakami w wersji czysto vegańskiej.
Składniki:
1 szklanka świeżo posiekanych listków bazylii
2 łyżki świeżo i drobno startego sera parmezan lub w zastępstwie pecorino
1 czubata łyżka lekko zrumienionych bez tłuszczu płatków z migdałów
kilka łyżek wysoko gatunkowej oliwy z oliwek
ewentualnie odrobina soli
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
świeżo drobno posiekane liście bazylii wymieszać z równie świeżo i drobno startym parmezanem. Wymieszać dodając oliwę w takiej ilości, aby powstała niezbyt gęsta pasta.
Płatki migdałów tylko lekko zrumienić na teflonowej patelni.
UWAGA! Nie wolno dopuścić aby zaczęły nabierać brązowego koloru!
Stale mieszać i gdy zaczną zmieniać kolor natychmiast zdjąć z patelni i ostudzić.
Dodać do pasty i zmiksować na gładką masę. Dodać świeżo posiekany koper i dobrze wymieszać.

Podawać jak na zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...