piątek, 16 sierpnia 2019

Witaminowe surówki - rozmaite

Od dziś powraca dawny system publikowania nowych materiałów w każdy wtorek i w piątek. Mam nadzieję, że stan zdrowia nie przeszkodzi mi w kontynuacji zamiaru.

Kończy się lato i zaczyna rok szkolny. Młodzież potrzebuje zwiększonej ilości witamin a więc rodzice do działa. Poniżej propozycja surówki z surowej papryki z jabłkiem.

Zasada mówi: do żółtej papryki daje się jabłko o jasnej skórce; do np. zielonej - jabłko zielonego koloru.
Jeżeli rodzina lubi ostre przyprawy surówkę z łagodnej papryki można uzupełnić podając obok chili z czosnkiem w szlachetnej oliwie z oliwek.
Składniki:
sezonowe owoce i warzywa
oliwa
sól
czarny pieprz prosto z młynka
sok z cytryny
Wykonanie: do wyboru - do koloru
każda kompozycja składników jest w zasadzie dowolna. Patrz załączone fotografie.

Papryka z czosnkiem i z oliwą.

Papryka z cykorią i szczypiorkiem.
Filety z pomarańczy z cykorią.
Kolorowa wielowitaminowa surówka do obiadu.
Nektarynki z pomidorami i zieloną sałatą.
Jabłko z papryką i cykorią. Tu można improwizować bez końca.
Fasola z cebulą, oliwą i octem.
Przebój sezonu 2019 - nektarynki z mozzarellą i pomidorkami daktylowymi

Tadeusz Gwiaździński

4 komentarze:

  1. Tadeuszu, pracuję w szkole i prowadzam dzieci na obiad do szkolnej stołówki. Z warzyw, to dzieci lubią najbardziej keczup, niestety, nie surówki... Taka jest nasza krajowa rzeczywistość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest żadne odosobnione zjawisko. Większość z grona moich znajomych ze wszystkich warzyw najchętniej wybiera mięso. Boleję także wtedy, kiedy podam na stół rybę to towarzystwo odwraca się ze wstrętem. Przypuszczam, że to są braki przywleczone od dzieciństwa. W wielu znanych mi rodzinach zasadniczy posiłek składa się z: pomidora, kawałka kiełbasy i bułki. Czegoś takiego jak zupy, dzieci nie znają.

      Usuń
  2. Twoje surówki wyglądają apetycznie i takie na pewno są. Poza tym zadziwiają doborem składników, na przykład nektarynki z pomidorami. Ja lubię kolorowe i pachnące.
    Oczywiście to Ty zdecydujesz, czy zamieścisz moje komentarze, czy pozostawisz do wiadomości własnej.W tym roku szkolnym w naszej szkole była firma, której pracownicy łączyli w jedną surówki z trzech (!) dni. A w lipcu obrazili się, że nie wygrali przetargu na kolejny rok szkolny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do komponowania surówek obok fantazji trzeba także nieco odwagi. U mnie zaczęło się od tego, kiedy podano mi prawdziwki z nektarynami z patelni. Zarówno szok na widok takiego zestawu jak i zaskakująco fantastyczny smak rzuciły mnie na kolana.
      Od tamtej pory nieprzerwanie eksperymentuję.
      To co ukazuje się na blogu zostało uprzednio sprawdzone na podniebieniach rodziny.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...