piątek, 8 listopada 2019

Łopatka wieprzowa pieczona z kardamonem.

Łopatka wieprzowa pieczona z kardamonem

Z rozpędu zrobiłem zdjęcie i zapomniałem podlać sosem spod pieczenia.
Składniki:
2,5 – 3 kg łopatki wieprzowej z kością i ze skórą
4 – 5 łyżek szarej soli kamiennej
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka kminku
kilka ziarenek zielonego kardamonu
2 – 3 ząbki czosnku sporej wielkości
pokrojone w grubą kostkę warzywa korzenne (marchew, pietruszka, seler)
1 duża biała cebula
gałązka zielonego lubczyku
0,5  - 0,7 l wrzącej wody

1 średnia głowa białej kapusty
włoska solona słonina lardo, ewentualnie świeża (w żadnym wypadku wędzona!)
1 łyżka kminku do kapusty
1 szklanka mocnego rosołu

Wykonanie:
mięso umyć i wytrzeć do sucha. Czosnek pokroić drobno i rozetrzeć z solą.

Solidne zmiażdżenie czosnku z solą ma znaczący wpływ na końcowy smak potrawy.
UWAGA! Choć ilość soli wygląda na przesadzoną, do takiego kawałka mięsa, właśnie tyle jej potrzeba!
Przyprawy utłuc w moździerzu. Wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Tak powstałą przyprawą natrzeć mięso ze wszystkich stron i pod przykryciem (ew. zawinięte w folię spożywczą) odstawić na noc w chłodne miejsce, jednak nie niżej jak + 8°C!

Następnego dnia, przed pieczeniem, piekarnik rozgrzać do temperatury 130°C – (max. 140)
Grzeje góra + dół!
Tłustą warstwę mięsa (pod skórą) naszpikować kilkoma ziarnami kardamonu.
Na dnie odpowiedniej formy rozprowadzić pokrojone w kostkę warzywa i cebulę.
W zależności od wielkości formy, wlać 0,5 – 07 l wrzącej wody. Na tym ułożyć mięso skórą do dołu i wstawić do piekarnika na środkowa półkę,  na ok. 3 godziny.

Solidne doprawienie mięsa czosnkiem jeszcze nigdy nie zaszkodziło smakowi pieczeni.
Kapustę pokroić, tak jak tort. Każdy kawałek owinąć słoniną i układać na dnie płaskiej formy do pieczenia. Posypać kminkiem, dodać gałązkę lubczyku, podlać gorącym rosołem, przykryć folią aluminiową, i wstawić do piekarnika na dolną półkę. (pod formę z mięsem)

Grubsze liście kapusty przed wstawieniem do piekarnika dobrze jest solidnie zblanszować we wrzącej wodzie.
Po upływie ok. 3 godzin formę z mięsem wyjąć z pieca. Mięso odwrócić skórą do góry, i ostrym nożem ponacinać w kwadraty.


Wyjąć formę z kapustą i trzymać w cieple. Mięso wstawić do pieca i na ok. 20 – 25 minut zwiększyć temperaturę pieczenia do 220°C, grzeje tylko góra, tak długo aż skórka stanie się chrupka!
Po zakończeniu pieczenia, mięso koniecznie musi „odpocząć” przez dobre 20 minut!
Wówczas wszystkie smakowite soki pozostaną wewnątrz! Zbyt wczesne krojenie grozi pozbawieniem pieczeni, całego starannie przygotowanego aromatu!

Ani się damy radę obejrzeć nadejdą święta. Warto więc już dzisiaj nieco poćwiczyć sprawność w kuchni.

Tadeusz Gwiaździński


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...