Jeszcze przed paru laty na sam dźwięk ich nazwy wydymano usta w pogardzie.
A zdrowe były, są i zawsze będą!
Na zdjęciu smażony pstrąg z różnymi dowolnymi dodatkami. |
2 absolutnie świeże pstrągi po ca 300 g
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
oliwa do smażenia
sałatka z buraków, jabłka, kiszonego ogórka i czarnego pieprzu prosto z młynka
sałatka z kilku kolorów papryki, ząbka czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek
gotowane ziemniaki
Wykonanie:
pstrągi umyć i oczyścić ze śluzu. Wytrzeć do sucha i podzielić na filety. Usunąć ości.
Doprawić solą.
Obtoczyć w mączce ziemniaczanej i usmażyć na średnim ogniu z obu stron na teflonowej patelni o grubym dnie. Na patelnię kłaść skórą do dołu i w ten sposób smażyć 80% czasu smażenia. Przewrócić na drugą stronę i po upływie 1 minuty zdjąć z ognia.
Trzymać na patelni jeszcze 2 - 3 minuty.
Podawać prosto z patelni jak na zdjęciu.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.