piątek, 29 listopada 2019

Terrina z piersi kurczaka z pistacjami.


Czasem okazja wymaga podania na stół czegoś zasługującego na wyróżnienie.
Terrina z piersi kurczaka z pistacjami, otulona w plastry szynki z indyka.

Podaję z dekoracją ze sparzonych we wrzątku listkami brukselki.
Składniki:
2 piersi kurczaka bez skóry i tłuszczu
4 – 5 oczyszczonych kurzych wątróbek
5 dag solonej włoskiej solonej słoniny Lardo (jeżeli innej to w żadnym wypadku wędzonej!)
2 jaja
2 – 3 łyżki tartej bułki (wg aktualnej gęstości nadzienia)
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
¾ szklanki zielonych orzeszków pistacjowych
utłuczone w moździerzu przyprawy: 
kolorowy pieprz 
czarny i zielony kardamon 
gałka muszkatołowa 
kminek krzyżowy (cumin)
sól

Do wyłożenia głębokiej, wąskiej podłużnej formy do pasztetów:
plastry gotowanej szynki z indyka (lub innej, ale w żadnym wypadku wędzonej!)
papier do pieczenia.

Wykonanie:
odpowiednią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno plastrami szynki.
Wymienione składniki przepuścić przez maszynkę, doprawić wg indywidualnego smaku.
Powstałą masą wypełnić foremkę i dobrze docisnąć nadzienie, aby usunąć ewentualnie pozostałe pęcherze powietrza.


Zamknąć całość przykrywając wolnymi brzegami szynki.


Wstawić do piekarnika na środkową szynę na 130°C (grzeje góra + dół) na 90 minut.
Studzić w formie.
Kroić na zimno bardzo ostrym nożem (najlepiej elektrycznym) i podawać z sosem cumberland. 

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Przepis wydaje mi się bardzo dobry. Jeśli zrobię na święta - dam znać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi, że przepis się spodobał. Danie rzeczywiście jest warte wykonania. Z przyjemnością czekam na relację jak się udało i czy smakowało domownikom.
    Pozdrawiam Tadeusz

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...