Czasem okazja wymaga podania na stół czegoś zasługującego na wyróżnienie.
Terrina z piersi
kurczaka z pistacjami, otulona w plastry szynki z indyka.
Podaję z dekoracją ze sparzonych we wrzątku listkami brukselki. |
Składniki:
2 piersi
kurczaka bez skóry i tłuszczu
4 – 5
oczyszczonych kurzych wątróbek
5 dag solonej
włoskiej solonej słoniny Lardo (jeżeli innej to w żadnym wypadku wędzonej!)
2 jaja
2 – 3 łyżki
tartej bułki (wg aktualnej gęstości nadzienia)
2 łyżki drobno
posiekanej zielonej pietruszki
¾ szklanki
zielonych orzeszków pistacjowych
utłuczone w
moździerzu przyprawy:
kolorowy pieprz
czarny i zielony kardamon
gałka
muszkatołowa
kminek krzyżowy (cumin)
sól
Do wyłożenia
głębokiej, wąskiej podłużnej formy do pasztetów:
plastry
gotowanej szynki z indyka (lub innej, ale w żadnym wypadku wędzonej!)
papier do
pieczenia.
Wykonanie:
odpowiednią
foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno plastrami szynki.
Wymienione
składniki przepuścić przez maszynkę, doprawić wg indywidualnego smaku.
Powstałą masą
wypełnić foremkę i dobrze docisnąć nadzienie, aby usunąć ewentualnie pozostałe
pęcherze powietrza.
Zamknąć całość
przykrywając wolnymi brzegami szynki.
Wstawić do
piekarnika na środkową szynę na 130°C (grzeje góra + dół) na 90 minut.
Studzić w
formie.
Kroić na zimno
bardzo ostrym nożem (najlepiej elektrycznym) i podawać z sosem cumberland.
Tadeusz Gwiaździński
Przepis wydaje mi się bardzo dobry. Jeśli zrobię na święta - dam znać :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się spodobał. Danie rzeczywiście jest warte wykonania. Z przyjemnością czekam na relację jak się udało i czy smakowało domownikom.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Tadeusz