Karnawał w pełni więc w wielu domach nadal podaje się pieczone gęsi. Czasem pozostają gęsie szyje , z którymi nie wiadomo co począć.
Pokrojoną cebulę przed podaniem należy dobre 20 minut marynować w winnym occie |
Składniki:
4 - 5 gęsich szyjek
gęsie skrzydełka
warzywa korzenne jak na rosół
1 - 2 ząbki czosnku.
sól
czarny pieprz
10 płatów żelatyny (7 x 12 cm)
oliwa
cebula
ocet
gęsie skrzydełka
warzywa korzenne jak na rosół
1 - 2 ząbki czosnku.
sól
czarny pieprz
10 płatów żelatyny (7 x 12 cm)
oliwa
cebula
ocet
Wykonanie:
1.) Gęsie szyje i skrzydła zalać zimną wodą tak
aby pokryła mięso na jakieś 2 cm. Powoli doprowadzić do wrzenia, posolić i
dalej gotować aż mięso zmięknie. Wtedy dodać warzywa rosołowe i nadal bardzo
powoli gotować aż zmiękną. Przecedzić wywar i odmierzyć 1 litr.
2.) Ostudzone
szyje i skrzydła obrać z mięsa i bardzo drobno pokroić. Bardzo drobno pokrojony
czosnek rozetrzeć z solą. Wszystko razem wymieszać z warzywami pokrojonymi w
kostkę. Doprawić solą i czarnym pieprzem prosto z młynka.
3.) W ciepłym rosole
rozpuścić zmiękczoną w zimnej wodzie żelatynę i gotowym roztworem zalać mięso z
warzywami w odpowiedniej salaterce. Odstawić do zastygnięcia w temperaturze
pokojowej. Dopiero wtedy kiedy galareta się zetnie umieścić w lodówce.
4.) Podawanie:
Podawać z cebulą pokrojoną w pół talarki wymieszaną z octem i oliwą.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.