2.) Na ostrym ogniu krótko przesmażyć ze wszystkich stron. Szybko szczelnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140°C na 10 - 15 minut. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 80°C i tak przetrzymać przez następne 15 minut.
3.) Wyjąć z pieca i odstawić na 10 minut aby mięso „odpoczęło”.
UWAGA! Odwijać z folii i porcjować gorącą polędwicę można dopiero po 10 minutowej przerwie. Inaczej wszystkie soki wypłyną z mięsa.
Składniki sos: 2 miękkie całe owoce mango, po ok. 0,5 kg 0,25 szklanki białego wytrawnego wina 0,25 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z limetki (zielonej cytryny) 30 g zamrożonego masła 1 cały anyżek gwiazdkowy 1 laska cynamonu (2 – 3 cm) sól pieprz cukier w ilości wg indywidualnego upodobania
Wykonanie: 4.)Mango obrać i oddzielić pestki. Miąższ pokroić w kostkę, zalać winem, sokiem z pomarańczy, cytryny i postawić na płycie aby się wszystko powoli gotowało. Dodać przyprawy i dalej gotować pod przykryciem aż się mango zacznie rozpadać. Wyjąć przyprawy i zmiksować sos na gładko blenderem. Dosmaczyć solą, pieprzem i ew. cukrem wg potrzeby.
5.) Na koniec zagęścić, przez stopniowe dodawanie małymi porcjami zamrożonego masła. Stale przy tym mieszając miotełką. Następny kawałek masła dodaje się dopiero wówczas kiedy poprzednio dodany całkowicie się rozpuści!
6.) Podawanie: po odwinięciu z folii, powstały w czasie pieczenia sos dodać do sosu z mango i wymieszać. Polędwicę pokroić na porcje. Na podgrzanych płaskich talerzach, łyżką wazową wykonać na środku lustro z gorącego sosu. Centralnie umieścić kawałki polędwicy. Jako dodatek idealnie nadaje się ryż po persku z berberysem albo dowolna biała kasza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.