piątek, 11 lutego 2022

Filet z grzbietu królika z sosem mango

W nachodzący poniedziałek Walentynki. Zrób coś uroczo zaskakującego dla swojej ukochanej.
 
Na zdjęciu danie celowo  bez dodatków bo tu panuje absolutna dowolność
 
Składniki królik:
2 polędwica filety z grzbietu królika
sól i czarny pieprz prosto z młynka
tłuszcz do smażenia
  
Wykonanie:
1.) Mięso oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Sparować w jednolity kawałek i związać sznurkiem.

2.) Na ostrym ogniu krótko przesmażyć ze wszystkich stron. Szybko szczelnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140°C na 10 - 15 minut. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 80°C i tak przetrzymać przez następne 15 minut.

3.) Wyjąć z pieca i odstawić na 10 minut aby mięso „odpoczęło”.

UWAGA! Odwijać z folii i porcjować gorącą polędwicę można dopiero po 10 minutowej przerwie. Inaczej wszystkie soki wypłyną z mięsa.

Składniki sos:                                                                                                                                                2 miękkie całe owoce mango, po ok. 0,5 kg                                                                                             0,25 szklanki białego wytrawnego wina                                                                                                   0,25 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy                                                                               1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z limetki (zielonej cytryny)                                                                   30 g zamrożonego masła                                                                                                                               1 cały anyżek gwiazdkowy                                                                                                                           1 laska cynamonu (2 – 3 cm)                                                                                                                       sól                                                                                                                                                           pieprz                                                                                                                                                      cukier w ilości wg indywidualnego upodobania

Wykonanie:                                                                                                                                               4.)Mango obrać i oddzielić pestki. Miąższ pokroić w kostkę, zalać winem, sokiem z pomarańczy, cytryny i postawić na płycie aby się wszystko powoli gotowało. Dodać przyprawy i dalej gotować pod przykryciem aż się mango zacznie rozpadać. Wyjąć przyprawy i zmiksować sos na gładko blenderem. Dosmaczyć solą, pieprzem i ew. cukrem wg potrzeby.

5.) Na koniec zagęścić, przez stopniowe dodawanie małymi porcjami zamrożonego masła. Stale przy tym mieszając miotełką. Następny kawałek masła dodaje się dopiero wówczas kiedy poprzednio dodany całkowicie się rozpuści!

6.) Podawanie: po odwinięciu z folii, powstały w czasie pieczenia sos dodać do sosu z mango i  wymieszać. Polędwicę pokroić na porcje. Na podgrzanych płaskich talerzach, łyżką wazową wykonać na środku lustro z gorącego sosu. Centralnie umieścić kawałki polędwicy. Jako dodatek idealnie nadaje się ryż po persku z berberysem albo dowolna biała kasza.

Tadeusz Gwiaździński
                  
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...