wtorek, 8 lutego 2022

Zupa krem z selera z szafranową pianką

Zupa krem z selera to typowe zimowe danie. Okraszona szafranową pianką może być ozdobą stołu.
 
Także bez szafranu sama pianka z mleka doda elegancji

Składniki: 
1 bulwa selera ok. 0,5 kg 
1 łodyga selera naciowego 
2 - 3 niezbyt duże ziemniaki 
1 - 2 ząbki czosnku 
0,5 cebulki szalotki 
2 łyżki oliwy 
1- 2 łyżka masła 
ok. 1,5 - 2 l rosołku drobiowego 
0,25 szklanki mleka 
szczypta wiórek szafranu 
zielona pietruszka
sól 
czarny pieprz prosto z młynka  
 
Wykonanie
1.) Mleko podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki szafranu, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
 
2.) Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę.  W głębokim rondlu o grubym dnie często mieszając przesmażyć je na oliwie z masłem. Po upływie 5 minut zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do konsystencji rzadkiego kremu.
 
3.) Podawanie: bardzo gorącą zupę nalewać do podgrzanych filiżanek i każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami spienionego mleka szafranowego i świeżo posiekaną zieloną pietruszką. Podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Kawa mrożona błyskawiczna

Czasami bywa, że zostanę zaskoczony niespodziewanymi gośćmi. Taki pomysł na błyskawiczną kawę mrożoną może i Wam się przydać.   Składniki : ...