Zupa krem z selera to typowe zimowe danie. Okraszona szafranową pianką może być ozdobą stołu.
Także bez szafranu sama pianka z mleka doda elegancji |
Składniki:
1 bulwa selera ok. 0,5 kg
1 łodyga selera naciowego
2 - 3 niezbyt duże ziemniaki
1 - 2 ząbki czosnku
0,5 cebulki szalotki
2 łyżki oliwy
1- 2 łyżka masła
ok. 1,5 - 2 l rosołku drobiowego
0,25 szklanki mleka
szczypta wiórek szafranu
zielona pietruszka
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Mleko
podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki szafranu, wymieszać i pod
przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
2.) Warzywa obrać i pokroić
w grubą kostkę. W głębokim rondlu o
grubym dnie często mieszając przesmażyć je na oliwie z masłem. Po upływie 5
minut zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do
konsystencji rzadkiego kremu.
3.) Podawanie: bardzo gorącą zupę
nalewać do podgrzanych filiżanek i każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami
spienionego mleka szafranowego i świeżo posiekaną zieloną pietruszką. Podawać natychmiast.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.