wtorek, 8 lutego 2022

Zupa krem z selera z szafranową pianką

Zupa krem z selera to typowe zimowe danie. Okraszona szafranową pianką może być ozdobą stołu.
 
Także bez szafranu sama pianka z mleka doda elegancji

Składniki: 
1 bulwa selera ok. 0,5 kg 
1 łodyga selera naciowego 
2 - 3 niezbyt duże ziemniaki 
1 - 2 ząbki czosnku 
0,5 cebulki szalotki 
2 łyżki oliwy 
1- 2 łyżka masła 
ok. 1,5 - 2 l rosołku drobiowego 
0,25 szklanki mleka 
szczypta wiórek szafranu 
zielona pietruszka
sól 
czarny pieprz prosto z młynka  
 
Wykonanie
1.) Mleko podgrzać do temperatury 40°C. Dodać wiórki szafranu, wymieszać i pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
 
2.) Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę.  W głębokim rondlu o grubym dnie często mieszając przesmażyć je na oliwie z masłem. Po upływie 5 minut zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Zmiksować do konsystencji rzadkiego kremu.
 
3.) Podawanie: bardzo gorącą zupę nalewać do podgrzanych filiżanek i każdą porcję ukoronować dwiema łyżkami spienionego mleka szafranowego i świeżo posiekaną zieloną pietruszką. Podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie

Mięsne klopsy w kwaśnym sosie śmietanowym (składniki na 8 większych lub 12 mniejszych sztuk) Je się rozgniatając widelcem oba składniki w py...