Nieco zmodyfikowany powszechnie znany przepis. Doskonała przystawka podawana na zimno.
Jest jeszcze lepszy jeżeli majonez wykona się samemu |
Składniki:
(na 4 porcje)
400 g świeżego dorsza (sam czysty filet bez skóry)
0,5 szklanki majonezu + 2 – 3 łyżki do wysmarowania formy
0,5 szklanki gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
50 g tuńczyka z konserwy w neutralnej zalewie
2 – 3 łyżki małych marynowanych kaparów
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Filet ze
świeżego dorsza posolić i doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Umieścić w
odpowiednim pojemniku do gotowania nad parą. W zależności od grubości fileta
gotować pod przykryciem 7 – 8 minut. Wyjąć na płaski talerz i ostudzić.
2.) Dno
głębokiego płaskiego półmiska posmarować kilkoma łyżkami majonezu, tak aby
pokrył całą powierzchnię.
0,5 szklanki jogurtu wymieszać z 0,5 szklanki
majonezu. Dodać osączonego z zalewy tuńczyka i zmiksować blenderem na gładki
sos. Dodać osączone z marynaty kapary, wymieszać i odstawić na 10 minut.
3.) Po
upływie odmierzonego czasu skosztować i
dopiero wtedy ewentualnie doprawić solą w/g indywidualnego smaku. Ostudzoną rybę ułożyć w półmisku na warstwie majonezu i
pokryć sosem.
4.) Podawanie: podawać z białym pulchnym pieczywem jako elegancką zimną
przystawkę.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.