wtorek, 12 lutego 2019

Jarmuż z boczkiem z kaszą gryczaną

Kaszę i boczek mam zawsze pod ręką. Teraz jest sezon na jarmuż więc trzeba z tego korzystać.

Z boczku można zrezygnować i wtedy danie będzie na wskroś tryskać zdrowiem.
Składniki:
2 szklanki palonej kaszy gryczanej
4 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g chudego pieczonego lub gotowanego boczku (wędzony raczej niewskazany)
2 szklanki zblanszowanego i posiekanego jarmużu
sól
czarny pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
ugotować kaszę na sypko wg zasad (koniecznie na bazie warzywnego bulionu). Cienkie plastry boczku pokroić poprzecznie w cienka słomkę. Krótko zeszklić na dużej teflonowej patelni.
Wrzucić zblanszowany i posiekany jarmuż. Mocno podgrzać stale mieszając.
Podawać z gorącą kaszą.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Zgoda, że zimowe.
    Ale dla grubasów takich jak ja może być daniem całorocznym. Tylko, że ten jarmuż latem jest dostępny ino w słoikach.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...