Cynamon.
Przyprawy moja miłość.
Pokaż
mi cynamon z Twojej spiżarni, a powiem Ci czy masz ten właściwy.
Z wolna idą przygotowania do świąt. Trochę więcej wiedzy o przyprawach może się przydać.
Na
zdjęciu z lewej - gruby cynamon z Chin. Z prawej, ten jaśniejszy - to
oryginalny
i prawdziwy z Cejlonu. |
Najbardziej
ceniona odmiana przyprawy pochodzi ze Sri Lanki. Dawniejszy Cejlon.
Właśnie
próba odkrycia łatwiejszej drogi do źródeł cynamonu, znaczy drogi do Indii,
gdzie rosły drzewa cynamonowe, było jednym z podstawowych celów wyprawy
Krzysztofa Kolumba. Stamtąd i z wyspy Java,
sprowadza się ten gatunkowo najlepszy.
Cynamon
w swej pierwotnej postaci nie jest niczym innym korą tropikalnego drzewa, którą
ścina się płatami o grubości kilku milimetrów. Im cieniej jest ucięta i im
jaśniejszy ma kolor, tym wyższa jest jakość przyprawy. Zanim stał się popularny
w Europie, jako pierwsi, rozkoszowali się nim starożytni Rzymianie. W
średniowieczu, na starym kontynencie, tak jak w przypadku wielu innych
przypraw, wodze dystrybucji, niezmiennie trzymali w swoich dłoniach
Portugalczycy i Holendrzy. Później nad cynamonem zapanowali Anglicy. W sumie
jest jednym z najstarszych towarów handlowych na świecie. Arabowie wymieniali
go w zamian za niewolników. Nawet w Starym Testamencie można napotkać wzmiankę
na jego temat.
Z
pewnej odmiany rosnącej tylko na Cejlonie produkuje się nawet środki
oszałamiające. Legenda mówi, iż w państwie królowej Saby, celowo palono korę
cynamonową, aby „upajać” się jej dymem.
Tzw. chiński, jest o wiele niżej
ceniony. Łatwo go poznać po grubych ściankach. Nie zawiera typowego olejku
eterycznego i w smaku charakteryzuje się gorzkawą nutą. Dlatego najczęściej
spotyka się go w gotowych mieszankach przyprawowych.
Ten rodzaj cynamonu kupujemy najczęściej wierząc, że to jest ten właściwy. |
Rozdrobniony
i wymieszany z cukrem, stanowi jedną z najpopularniejszych kompozycji
przyprawowych. Tradycyjnie wchodzi w skład mieszanek typu Curry i Garam Masala.
Już jego maleńka ilość na czubku noża, rozsiewa przyjemną słodką woń.
Już jego maleńka ilość na czubku noża, rozsiewa przyjemną słodką woń.
Przechowywać
jednak należy w całości i mielić dopiero tuż przed zastosowaniem, bowiem
rozdrobniony szybko wietrzeje.
Zaprawia
się nim świąteczne (i nie tylko) wypieki. Jest typowym zapachem okresu Adwentu
i Bożego Narodzenia.
Hindusi
przyprawiają nim bogato swoje chutney. W Indiach w ogóle, w celu wzmocnienia
aromatu, przed dodaniem do potrawy, „frytuje” się do w gorącym maśle (ghee) lub
oleju.
W Meksyku chętnie pija się herbatę cynamonową.
Doskonale komponuje się w potrawach zawierających gorzkie elementy, lub przyrządzanych na ostro. Z soczewicą lub dynią. Także może uświetnić dania z marchewką lub pomidorami. Niemal zawsze jest obecny w słodko kwaśnych potrawach owocowych.
Dodaje charakteru owocom, marynatom, kompotom. Wzmacnia grzane wino, oraz dania mięsne, w tym głównie jagnięcinę.
W Europie można spotkać, ryby lub wieprzowinę, gotowane z jego dodatkiem.
W państwach Orientu stanowi jedną z podstawowych przypraw do ryżu (pilaw!)
W krajach arabskich i na Bliskim Wschodzie, doprawia się nim drób albo mielone mięsa. Dalej na wschód, w krajach azjatyckich i Oceanii, dodaje się go do pieczonych kaczek i gęsi.
W Meksyku chętnie pija się herbatę cynamonową.
Doskonale komponuje się w potrawach zawierających gorzkie elementy, lub przyrządzanych na ostro. Z soczewicą lub dynią. Także może uświetnić dania z marchewką lub pomidorami. Niemal zawsze jest obecny w słodko kwaśnych potrawach owocowych.
Dodaje charakteru owocom, marynatom, kompotom. Wzmacnia grzane wino, oraz dania mięsne, w tym głównie jagnięcinę.
W Europie można spotkać, ryby lub wieprzowinę, gotowane z jego dodatkiem.
W państwach Orientu stanowi jedną z podstawowych przypraw do ryżu (pilaw!)
W krajach arabskich i na Bliskim Wschodzie, doprawia się nim drób albo mielone mięsa. Dalej na wschód, w krajach azjatyckich i Oceanii, dodaje się go do pieczonych kaczek i gęsi.
Tadeusz Gwiaździński
A ja piję herbate z cynamonem,bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń