wtorek, 5 grudnia 2017

Boczek długo pieczony w mleku w 120 stopniach.

Kolejna propozycja na świąteczny stół.
Boczek zapiekany w mleku w niskiej temperaturze.
W zasadzie tylko dla osób lubiących gotować i mających sporo wolnego czasu.

Potrawę posypuje się absolutnie świeżo startym chrzanem dopiero w chwili podawania na stół.
Składniki:
ok. 1 kg chudego surowego boczku bez kości
ok. 1 - 1,5 l mleka
1 mała biała cebula
1 spory ząbek czosnku
1 łyżeczka suchych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki ziaren jałowca
sól
czarny pieprz prosto z młynka
0,5 laski chrzanu

brytfanna odpowiedniej wielkości z pokrywą


Wykonanie:
boczek wyjąć z lodówki na ok. 2 godziny przed obróbką termiczną. Pociąć wzdłuż na pasy szerokości ok. 3 - 4 cm
Posolić i trzymać pod przykryciem. Na 15 minut przed wstawianiem rozgrzać piekarnik do 120 stopni C i na środkową szynę wstawić pustą formę do pieczenia.
Nasiona kolendry i jałowca mocno podgrzać bez tłuszczu na małej teflonowej patelence.
Cebulę i czosnek obrać z łupin. Mleko dodatkowo posolić (z umiarem) i doprowadzić do wrzenia.
Z pieca wyjąć brytfannę. Ciasno umieścić mięso. Dodać podgrzane przyprawy, cebulę czosnek i liść laurowy. Zalać wrzącym mlekiem i pod przykryciem natychmiast wstawić do piekarnika na ok. 4 godziny.
Środkowa szyna, 120 stopni C, grzeje góra + dół.
Po 3 godzinach formę wyjąć z piekarnika, obrócić kawałki mięsa i widelcem sprawdzić miękkość.
W razie potrzeby powrotnie wstawić do pieca.

Tak przyrządzony boczek będzie dość łagodnie aromatyczny i będzie się rozpadać na kawałki.
Po max. 4 godzinach powinien być gotowy. Wyjąć z formy i pokroić jak na zdjęciu. Po przestudzeniu i tuż przed wydaniem na stół obficie posypać świeżo startym chrzanem.
UWAGA! Gotowy chrzan ze słoika w niczym nie zastąpi aromatu świeżego. Kogo będzie stać na grzanie piekarnika przez 4 godziny, powinien móc się zdobyć na zakup laski świeżego chrzanu.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Znowu kusisz boczkiem! Ja nie mogę jeść tłustego! A tu taki fantastyczny przepis, zupełnie mi nieznany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że wystawiam Cię na pokuszenie ale poza Polską bloga czytają zwolennicy w 124 krajach świata i niektórym akurat to tłuste bardzo odpowiada.
      Obiecuję poprawę bo idą Święta.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...