sobota, 23 grudnia 2017

Karp w śmietanowo maślanym sosie.

Karp w śmietanowo maślanym sosie. (przepis na 8 osób)


Zasadniczo podaje się małe porcje. Zadaniem tej przystawki jest pobudzenie apetytu na świąteczne dania.
Składniki:
8 prostokątnych kawałków filetów karpia bez ości (mniej więcej 4 x 3 cm)
250 ml wywaru z marchwi z warzywami + 100 ml czystego wywaru z ryby*
150 ml gęstej słodkiej śmietany, minimum 30%
1/3 kostki masła
ewentualnie 1/2 płaskiej łyżeczki mączki kukurydzianej do zagęszczenia sosu

* - Wywar z marchwi
Składniki:
0,5 litra wody
sól 
150 g oczyszczonej marchwi 
50 g selera korzennego 
50 g korzenia pietruszki
0,5 małej cebuli, najlepiej szalotki 
2 - 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego (kto ma może uzupełnić syropem z ryżu)

ocet z moreli, względnie jabłkowy - w ilości w/g indywidualnego smaku

Wykonanie wywaru:
cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Marchewkę poszatkować w cienkie plastry. Pozostałe warzywa pokroić w cienką słomkę. Wszystko wymieszać i zalać osolonym wrzątkiem. Pod przykryciem gotować na maleńkim ogniu przez ok 12 - 15 minut.
Doprawić cukrem i octem. Otrzymany wywar powinien mieć wyraźnie kwaśny i lekko słodki smak.



Ryba wykonanie:
oczyszczone filety pokroić na kawałki o zaplanowanej wielkości. Tylko lekko posolić.
Krótko zagotować 250 ml wywaru z jarzynami i natychmiast zdjąć z ognia. Wrzucić kawałki ryby.
Pod przykryciem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 90°C.
Środkowa półka. Grzeje góra + dół.
  
Wykonanie sosu:
Do małego rondelka z rączką odlać 100 - 150 ml czystego płynu.
Należy pamiętać o tym, że im więcej weźmie się wywaru tym rzadszy będzie sos!
Odlany wywar postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać śmietanę i szybko mieszać miotełką aż śmietana idealnie połączy się wywarem.


Wtedy dodać masło i nadal szybko mieszać aż obie masy gładko się połączą.


Jeżeli komuś sos wyda się za rzadki może go krótko zagęścić mączką kukurydzianą.
W razie potrzeby finalnie doprawić octem lub cukrem.

 
Podawanie:
podawać w małych głębokich miseczkach jako małą gorącą przystawkę mającą pobudzić apetyt. Na dnie ułożyć nieco osączonych warzyw z wywaru.
Na tym umieścić rybę i zalać ją kilkoma łyżkami bardzo gorącego sosu.
Podawać natychmiast.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...