Zasadniczo podaje się małe porcje. Zadaniem tej przystawki jest pobudzenie apetytu na świąteczne dania. |
Składniki:
8
prostokątnych kawałków filetów karpia bez ości (mniej więcej 4 x 3 cm)
250 ml wywaru z marchwi z warzywami + 100 ml czystego wywaru z ryby*
150 ml gęstej słodkiej śmietany, minimum 30%
150 ml gęstej słodkiej śmietany, minimum 30%
1/3
kostki masła
ewentualnie
1/2 płaskiej łyżeczki mączki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
* - Wywar z marchwi
* - Wywar z marchwi
Składniki:
Wykonanie wywaru:
cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Marchewkę poszatkować w cienkie plastry. Pozostałe warzywa pokroić w cienką słomkę. Wszystko wymieszać i zalać osolonym wrzątkiem. Pod przykryciem gotować na maleńkim ogniu przez ok 12 - 15 minut.
0,5 litra wody
sól
150 g oczyszczonej marchwi
50 g selera korzennego
50 g korzenia pietruszki
0,5 małej cebuli, najlepiej szalotki
2 - 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego (kto ma może uzupełnić syropem z ryżu)
sól
150 g oczyszczonej marchwi
50 g selera korzennego
50 g korzenia pietruszki
0,5 małej cebuli, najlepiej szalotki
2 - 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego (kto ma może uzupełnić syropem z ryżu)
ocet
z moreli, względnie jabłkowy - w ilości w/g indywidualnego smaku
Wykonanie wywaru:
cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Marchewkę poszatkować w cienkie plastry. Pozostałe warzywa pokroić w cienką słomkę. Wszystko wymieszać i zalać osolonym wrzątkiem. Pod przykryciem gotować na maleńkim ogniu przez ok 12 - 15 minut.
Doprawić
cukrem i octem. Otrzymany wywar powinien mieć wyraźnie kwaśny i lekko słodki smak.
Ryba wykonanie:
oczyszczone filety pokroić na kawałki o zaplanowanej wielkości. Tylko lekko posolić.
Krótko zagotować 250 ml wywaru z jarzynami i natychmiast zdjąć z ognia. Wrzucić kawałki ryby.
oczyszczone filety pokroić na kawałki o zaplanowanej wielkości. Tylko lekko posolić.
Krótko zagotować 250 ml wywaru z jarzynami i natychmiast zdjąć z ognia. Wrzucić kawałki ryby.
Pod
przykryciem wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 90°C.
Środkowa
półka. Grzeje góra + dół.
Wykonanie sosu:
Do
małego rondelka z rączką odlać 100 - 150 ml czystego płynu.
Należy pamiętać o tym, że im
więcej weźmie się wywaru tym rzadszy będzie sos!
Odlany
wywar postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas
dodać śmietanę i szybko mieszać miotełką aż śmietana idealnie połączy się wywarem.
Wtedy
dodać masło i nadal szybko mieszać aż obie masy gładko się połączą.
Jeżeli
komuś sos wyda się za rzadki może go krótko zagęścić mączką kukurydzianą.
W
razie potrzeby finalnie doprawić octem lub cukrem.
Podawanie:
podawać
w małych głębokich miseczkach jako małą gorącą przystawkę mającą pobudzić
apetyt. Na dnie ułożyć nieco osączonych warzyw z wywaru.
Na
tym umieścić rybę i zalać ją kilkoma łyżkami bardzo gorącego sosu.
Podawać
natychmiast.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.