wtorek, 23 stycznia 2018

Omlet - grzybek z gładkim twarożkiem na słodko.

Słodki omlet z twarożkiem na deser


Deser nie tylko bardzo przypomina Kaiserschmarren co i smakuje dość podobnie.

Składniki:
3 żółtka
3 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli
5 łyżek gładkiego twarożku
1 op. cukru waniliowego (7 g)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
sklarowane masło do smażenia
1 szklanka malin
2 – 3 łyżki cukru pudru
1 – 2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie:
zrobić ciasto jak na Kaiserschmarren i powoli smażyć na maśle. 
Gdy spód się dobrze zetnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 - 5 minut.
Środkowa półka, grzeje sama góra.
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sito. Doprawić cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Podawanie:
omlet podawać podlany świeżo przygotowanym syropem z malin.

Owoce, z których wykona się słodki sos w zasadzie są dowolne. Ważne jednak aby były czerwone.
Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...