3 żółtka
3 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli
5 łyżek gładkiego twarożku
1 op. cukru waniliowego (7 g)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
sklarowane masło do smażenia
1 szklanka malin
2 – 3 łyżki cukru pudru
1 – 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
zrobić ciasto jak na Kaiserschmarren i powoli smażyć na
maśle.
Gdy spód się dobrze zetnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C
na 4 - 5 minut.
Środkowa półka, grzeje sama góra.
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sito.
Doprawić cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Podawanie:
omlet podawać podlany świeżo przygotowanym syropem z
malin.
Owoce, z których wykona się słodki sos w zasadzie są dowolne. Ważne jednak aby były czerwone. |
Zrobię mojej siostrzenicy, ucieszy się... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń