środa, 3 stycznia 2018

Aromatyczna zupa pomidorowa.

Obecna zima w Europie bardziej przypomina Wielkanoc niż Boże Narodzenie. Z tej okazji coś z ciepłych krajów. Przepis na dość oryginalną i niecodzienną zupę pomidorową.


Coś dla lubiących niespodzianki. Połowę przewidzianej ilości pomidorów można zastąpić przecierem z moreli.
Składniki:
1 mała marchewka
1 mała cebula
1 płaska łyżka cukru pudru
1 litr przetartych pomidorów
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo startego czosnku
odrobina cynamonu
odrobina sproszkowanego chili
kawałek laski wanilii
1/2 szklanki mango pokrojonego w kostkę  (lub osączonej słodkiej kukurydzy z puszki)
sól
oliwa z oliwek

Wykonanie:
cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać rondel o grubym dnie. Wrzucić pokrojone warzywa i stale mieszając skarmelizować z dodatkiem cukru pudru.
Gdy cukier zacznie karmelizować zalać przetartymi pomidorami.
Doprawić przyprawami jw. Na koniec dodać mango lub kukurydzę.
Na wydaniu podlać strużką oliwy z oliwek.
Tylko raz zagotować i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście, niepospolita zupa. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ręczę, że przepis jest wart wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy są bardzo dobre :) szczególnie, jak tak wieje i jest zimno - zupa natychmiast rozgrzewa i jest dobra dla żołądka.
    Tylko warto skorzystać z sezonowych składników, bo pomidory o tej porze roku? Co to znaczy "litr przetartych pomidorów"? O tej porze roku? Po 10 zł za kilogram? Po co to robić? By zyskac wodnista masę, bez żadnego smaku i koloru? Jak się ma "litr przetartych pomidorów" do ilości puszek pomidorów pelati? ( bo to chyba lepsza opcja? ) Czy bawimy się " w Magdę Gessler" i z wielim wykopem wywalamy z kuchni puszki i mrożonki, bez względu na to czy ma to sens, czy nie? ;) jak chesz- to się baw i przecieraj pomidory ze szklarni w Holandii ( w styczniu innych nie ma, przynajmniej w Polsce), ja jednak bym uzyła pomidorów z puszki! Najlepiej włoskich, ale nawet polskie pomidory w puszce- są "puszkowane" latem. więc juz pomijając cenę - są chyba z tysiąc razy lepsze, niż świeże pomidory, na które nawet nie warto patrzeć o tej porze roku!
    To jedno.
    A drugie - mango, czy kukurydza? ;) Zdecyduj się ;) Bo to dwa różne przepisy. I zupełnie inne. Więc, co chesz zrobić? Tylko zagęścić zupę ( kukurydzą), czy nadać jej inny smak ( mango)? To i to - niszczy kolor ;) A smaki są jakby z dwóch półkul ( bo są :P)
    tak, czy siak - zupa zawsze dobra na zimę :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...