Coś dla lubiących niespodzianki. Połowę przewidzianej ilości pomidorów można zastąpić przecierem z moreli. |
Składniki:
1
mała marchewka
1
mała cebula
1
płaska łyżka cukru pudru
1
litr przetartych pomidorów
1
łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2
łyżeczki świeżo startego czosnku
odrobina
cynamonu
odrobina
sproszkowanego chili
kawałek
laski wanilii
1/2
szklanki mango pokrojonego w kostkę (lub
osączonej słodkiej kukurydzy z puszki)
sól
oliwa
z oliwek
Wykonanie:
cebulę
i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać rondel o grubym dnie. Wrzucić
pokrojone warzywa i stale mieszając skarmelizować z dodatkiem cukru pudru.
Gdy
cukier zacznie karmelizować zalać przetartymi pomidorami.
Doprawić
przyprawami jw. Na koniec dodać mango lub kukurydzę.
Na
wydaniu podlać strużką oliwy z oliwek.
Tylko
raz zagotować i natychmiast podawać.
Tadeusz Gwiaździński
Rzeczywiście, niepospolita zupa. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńRęczę, że przepis jest wart wypróbowania!
OdpowiedzUsuńZupy są bardzo dobre :) szczególnie, jak tak wieje i jest zimno - zupa natychmiast rozgrzewa i jest dobra dla żołądka.
OdpowiedzUsuńTylko warto skorzystać z sezonowych składników, bo pomidory o tej porze roku? Co to znaczy "litr przetartych pomidorów"? O tej porze roku? Po 10 zł za kilogram? Po co to robić? By zyskac wodnista masę, bez żadnego smaku i koloru? Jak się ma "litr przetartych pomidorów" do ilości puszek pomidorów pelati? ( bo to chyba lepsza opcja? ) Czy bawimy się " w Magdę Gessler" i z wielim wykopem wywalamy z kuchni puszki i mrożonki, bez względu na to czy ma to sens, czy nie? ;) jak chesz- to się baw i przecieraj pomidory ze szklarni w Holandii ( w styczniu innych nie ma, przynajmniej w Polsce), ja jednak bym uzyła pomidorów z puszki! Najlepiej włoskich, ale nawet polskie pomidory w puszce- są "puszkowane" latem. więc juz pomijając cenę - są chyba z tysiąc razy lepsze, niż świeże pomidory, na które nawet nie warto patrzeć o tej porze roku!
To jedno.
A drugie - mango, czy kukurydza? ;) Zdecyduj się ;) Bo to dwa różne przepisy. I zupełnie inne. Więc, co chesz zrobić? Tylko zagęścić zupę ( kukurydzą), czy nadać jej inny smak ( mango)? To i to - niszczy kolor ;) A smaki są jakby z dwóch półkul ( bo są :P)
tak, czy siak - zupa zawsze dobra na zimę :)