wtorek, 4 maja 2021

Drobiowe skrzydełka z grilla lub z piekarnika z aromatycznym owocowym sosem

Kwieceń sypał gradem, śniegiem i lodowatym deszczem. Nic to! W wielu ogrodach i na działkach już od dawna czas odkurzyć miski do grilowania. Kiedy jak nie na początku maja? Przydadzą się jak w sam raz.

Z grilla lub z pieca z aromatycznym sosem*: skrzydełka drobiowe, albo nereczki z królika, jagnięcia lub koźlęcia

*  - z ostrym sosie z rabarbarem lub czerwonymi porzeczkami

Składniki:

skrzydełka drobiowe

albo nereczki w/w zwierząt

Wykonanie:

1.) Skrzydełka parzyć w rosole (na granicy zagotowania) przez ok. 15  minut.

Na koniec wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na sicie. Jeszcze gorące dodać do gotowego sosu. UWAGA! przy zastosowaniu nerek, po dokładnym obmyciu moczyć je wcześniej przez godzinę w 5 – 6% occie. Kolejno, pokrojone parzyć w rosole 5 – 7 minut.

Ostry sos z rabarbarem lub porzeczkami (wg sezonu)

Składniki:   

3 – 4 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka oleju chili

2 drobno pokrojone cebulki szalotki

1 – 2 łyżki kanadyjskiego syropu klonowego (lub miodu akacjowego)

2 - 3 łyżki łagodnego keczupu

1 łyżka octu balsamico

 0,7 szklanki rabarbaru obranego ze skóry i pokrojonego w drobną kostkę (lub 1/2 szklanki przetartych czerwonych porzeczek)

Jest bardzo ważne aby zastosowane owoce były wyraźnie kwaśne. Nie ważne czy mrożone czy świeże. Jeżeli to jak na zdjęciu będą wiśnie, obowiązkowo należy usunąć pestki


1 łyżka świeżego drobno pokrojonego imbiru

1 łyżka trawy cytrynowej pokrojonej w cienkie talarki

UWAGA! Przy braku trawy cytrynowej można dać o pół łyżki imbiru więcej

ćwierć płaskiej łyżeczki sproszkowanego curry (kto nie lubi, nie musi tego dodawać)

1 łyżka czarnego sezamu

1 łyżka białego sezamu

Wykonanie:

2.)  Na dno rondla o grubym dnie wlać olej sezamowy i olej chili. Szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej mieszance olejowej. Dodać syrop klonowy, imbir, trawę cytrynową i rabarbar (albo co będzie jeszcze lepiej, przetarte porzeczki) Dalej smażyć szybko mieszając.

Kolejno wlać ocet balsamico i dodać keczup. UWAGA! Keczup spełnia tu rolę głównie zagęszczającą sos. Dlatego należy go dodawać stopniowo, obserwując jaki ma wpływ na konsystencję całości!

3.) Na koniec doprawić curry i dodać biały i czarny sezam. Szybko wymieszać, dodać podstawę dania, krótko raz zagotować i pod przykryciem odstawić aż do ostudzenia.

4.) Podawanie: podawać do grillowanych (pieczonych) mięs z białym pieczywem  jako letnio-ciepłą (lub zimną) przystawkę.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...