Kwieceń sypał gradem, śniegiem i lodowatym deszczem. Nic to! W wielu ogrodach i na działkach już od dawna czas odkurzyć miski do grilowania. Kiedy jak nie na początku maja? Przydadzą się jak w sam raz.
Z grilla lub z pieca z aromatycznym sosem*: skrzydełka drobiowe, albo nereczki z królika, jagnięcia lub koźlęcia
* - z ostrym sosie z rabarbarem lub czerwonymi porzeczkami
Składniki:
skrzydełka drobiowe
albo nereczki w/w zwierząt
Wykonanie:
1.) Skrzydełka parzyć w rosole (na granicy zagotowania) przez ok. 15 minut.
Na koniec wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na sicie. Jeszcze gorące dodać do gotowego sosu. UWAGA! przy zastosowaniu nerek, po dokładnym obmyciu moczyć je wcześniej przez godzinę w 5 – 6% occie. Kolejno, pokrojone parzyć w rosole 5 – 7 minut.
Ostry sos z rabarbarem lub porzeczkami (wg sezonu)
Składniki:
3 – 4 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka oleju chili
2 drobno pokrojone cebulki szalotki
1 – 2 łyżki kanadyjskiego syropu klonowego (lub miodu akacjowego)
2 - 3 łyżki łagodnego keczupu
1 łyżka octu balsamico
0,7 szklanki rabarbaru obranego ze skóry i pokrojonego w drobną kostkę (lub 1/2 szklanki przetartych czerwonych porzeczek)
Jest bardzo ważne aby zastosowane owoce były wyraźnie kwaśne. Nie ważne czy mrożone czy świeże. Jeżeli to jak na zdjęciu będą wiśnie, obowiązkowo należy usunąć pestki |
1 łyżka trawy cytrynowej pokrojonej w cienkie talarki
UWAGA! Przy braku trawy cytrynowej można dać o pół łyżki imbiru więcej
ćwierć płaskiej łyżeczki sproszkowanego curry (kto nie lubi, nie musi tego dodawać)
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
Wykonanie:
2.) Na dno rondla o grubym dnie wlać olej sezamowy i olej chili. Szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej mieszance olejowej. Dodać syrop klonowy, imbir, trawę cytrynową i rabarbar (albo co będzie jeszcze lepiej, przetarte porzeczki) Dalej smażyć szybko mieszając.
Kolejno wlać ocet balsamico i dodać keczup. UWAGA! Keczup spełnia tu rolę głównie zagęszczającą sos. Dlatego należy go dodawać stopniowo, obserwując jaki ma wpływ na konsystencję całości!
3.) Na koniec doprawić curry i dodać biały i czarny sezam. Szybko wymieszać, dodać podstawę dania, krótko raz zagotować i pod przykryciem odstawić aż do ostudzenia.
4.) Podawanie: podawać do grillowanych (pieczonych) mięs z białym pieczywem jako letnio-ciepłą (lub zimną) przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.