piątek, 7 maja 2021

Łatwy serniczek aromatyzowany rozmarynem

Nastał czas rodzinnych uroczystości majowych. Prosty przepis dla małej ilości gości i osób mało zaawansowanych w kuchni.
 

Składniki: spód sernika

1 kg drobno pokruszonego suchego biszkopta 
50 g masła

masa serowa 

400 g gładkiego neutralnego twarożku (minimum 20% tłuszczu)

2 banany 
1 jajo 
80 ml rzadkiej śmietanki kremówki (30 – 36 tłuszczu) 
1 łyżka prawdziwego cukru waniliowego (nie mylić z vanilinowym) 
1 cytryna – bio 
10 g mączki kartoflanej 
1 – 2 łyżki cukru (ilość zależy od stopnia słodkości bananów

masło bananowo rozmarynowe (nie obowiązkowo)

1 banan

20 g masła 
1 łyżka cukru 
0,5 płaskiej łyżeczki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu

 

Wykonanie: spodu

1.) Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do temperatury 170 °C.

Rozpuścić 50 g masła i wymieszać drobno pokruszonym biszkoptem.

2.) Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie równomiernie rozprowadzić przygotowany biszkopt wymieszany z masłem. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę.

Grzeje góra + dół. Po upływie odmierzonego czasu wyjąć z pieca i ostudzić.

Wykonanie: masy serowej

3.) Banany obrać, drobno pokroić i zmiksować blenderem na gładką masę.

Wymieszać z twarożkiem, jajem i cukrem waniliowym. Dodać pół łyżeczki świeżo drobno startej skórki cytrynowej. Podnieść temperaturę piekarnika do 180 °C.

4.) Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z mączką kartoflaną i razem ze śmietanką kremówką wmieszać do masy serowej. W razie potrzeby uzupełnić cukrem.

5.) Uzyskaną masę umieścić w tortownicy. Wyrównać powierzchnię i jw. wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. Po upływie odmierzonego czasu wyjąć i ostudzić w formie.

Wykonanie: masła bananowo rozmarynowego

6.) Masło spienić na teflonowej patelni. Dodać obrany banan pokrojony w plastry grubości ok. 1 cm. Dodać cukier i rozmaryn. Skarmelizować.

7.) Podawanie: podawać dekorując każdą porcję łyżeczką skarmelizowanej masy bananowo rozmarynowej.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...