Składniki: spód sernika
1 kg drobno pokruszonego suchego biszkoptamasa serowa
400 g gładkiego neutralnego twarożku (minimum 20% tłuszczu)
2 bananymasło
bananowo rozmarynowe (nie obowiązkowo)
1 banan
20 g masłaWykonanie: spodu
1.) Nastawić piekarnik aby się rozgrzewał do temperatury 170 °C.
Rozpuścić 50 g masła i wymieszać drobno pokruszonym biszkoptem.2.) Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie równomiernie rozprowadzić przygotowany biszkopt wymieszany z masłem. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę.
Grzeje góra + dół. Po upływie odmierzonego czasu wyjąć z pieca i ostudzić.Wykonanie: masy serowej
3.) Banany obrać, drobno pokroić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Wymieszać z twarożkiem, jajem i cukrem waniliowym. Dodać pół łyżeczki świeżo drobno startej skórki cytrynowej. Podnieść temperaturę piekarnika do 180 °C.4.) Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z mączką kartoflaną i razem ze śmietanką kremówką wmieszać do masy serowej. W razie potrzeby uzupełnić cukrem.
5.) Uzyskaną masę umieścić w tortownicy. Wyrównać powierzchnię i jw. wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. Po upływie odmierzonego czasu wyjąć i ostudzić w formie.
Wykonanie: masła bananowo rozmarynowego
6.) Masło spienić na teflonowej patelni. Dodać obrany banan pokrojony w plastry grubości ok. 1 cm. Dodać cukier i rozmaryn. Skarmelizować.
7.) Podawanie: podawać dekorując każdą porcję łyżeczką skarmelizowanej masy bananowo rozmarynowej.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.