wtorek, 11 maja 2021

Wiosenna sałatka z fenkuła z tofu

Gdy na żołądku ciężko co potwierdza waga łazienkowa. Jednym słowem należy przedsięwziąć środki zapobiegawcze i zacząć jeść coś na zdrowo i koniecznie z małą ilością kalorii.
 

Składniki:
100 g świeżego tofu  (wędzony nie pasuje do tej potrawy)
1 bulwa włoskiego kopru (fenkuła)
1 pęczek młodej cebulki wiosennej
 
Wszystkie składniki powinny być absolutnie świeże

0,5 szklanki grubo pokrojonych listków rucoli
0,5 płaskiej łyżeczki piment d´espelette - aromatycznej ostrej papryczki
dowolny sos vinegrette z oliwy, octu, soli i pieprzu
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Tofu pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Doprawić papryczką piment d´espelette.
 
2.) Bulwę fenkuła pozbawić twardego trzonu i możliwie cienko poszatkować. Cebulkę wiosenną pokroić dość drobno. Dodać pozostałe składniki, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszać. 
Na koniec uzupełnić sosem vinegrette.
Doskonale pasuje przyprawa własnej roboty:
 

3.) Podawanie: podawać na płaskich talerzach uzupełnione plastrami tofu. 
Do tego pulchne białe pieczywo. 
Z punktu zdrowotnego widzenia lepsze będzie razowe pełnoziarniste ale wspomniane białe smakuje dużo lepiej - niestety.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...