Gdy na żołądku ciężko co potwierdza waga łazienkowa. Jednym słowem należy przedsięwziąć środki zapobiegawcze i zacząć jeść coś na zdrowo i koniecznie z małą ilością kalorii.
Składniki:
100 g świeżego tofu (wędzony nie pasuje do tej potrawy)
1 bulwa włoskiego kopru (fenkuła)
1 pęczek młodej cebulki wiosennej
Wszystkie składniki powinny być absolutnie świeże |
0,5 szklanki grubo pokrojonych listków rucoli
0,5 płaskiej łyżeczki piment d´espelette - aromatycznej ostrej papryczki
dowolny sos vinegrette z oliwy, octu, soli i pieprzu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Tofu pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Doprawić papryczką piment d´espelette.
2.) Bulwę fenkuła pozbawić twardego trzonu i możliwie cienko poszatkować. Cebulkę wiosenną pokroić dość drobno. Dodać pozostałe składniki, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszać.
Na koniec uzupełnić sosem vinegrette.
Doskonale pasuje przyprawa własnej roboty:
3.) Podawanie: podawać na płaskich talerzach uzupełnione plastrami tofu.
Do tego pulchne białe pieczywo.
Z punktu zdrowotnego widzenia lepsze będzie razowe pełnoziarniste ale wspomniane białe smakuje dużo lepiej - niestety.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.