Mamy czas świeżych warzyw. Ogórki, które w naturalnej postaci smakowo nie rzucają nikogo na kolana, dobrze doprawione potrafią być ozdobą stołu.
podłużne ogórki sałatkowe - w ilości wg zamiaru wielkości zapasu
białe cebule - w ilości jw
kilka gałązek absolutnie świeżego kopru
ziarna gorczycy - wcześniej podprażone i kolejno zmiażdżone w moździerzu, ilość jw
ocet jabłkowy 6 % w ilości jw
sól niejodowana
cukier
Wykonanie:
1.) Ogórek (ogórki) obrać możliwie cienko i przeciąć wzdłuż na połowy.
Pozbawić gniazd nasiennych. Każdą z połówek dodatkowo podzielić wzdłuż.
2.) Cebulę pokroić bardzo ostrym nożem w drobną kostkę. Nie siekać. Na
dnie wyparzonych słoików na dnie umieścić warstwę na grubość 1 - 1,5 cm
3.) Gorczycę krótko podprażyć na suchej powlekanej patelni. Uwaga! Po
kilku chwilach ziarna zaczną pryskać niczym popcorn. Wówczas na chwilę
zabezpieczyć pokrywką. Po lekkim przestudzeniu zmiażdżyć w moździerzu.
4.) Razem z gałązką kopru pokrojone ogórki upychać na stojąco w słoikach z warstwą cebuli. Dodać płaską łyżkę zmiażdżonej gorczycy.
5.) Zagotować wodę na marynatę z dodatkiem octu, soli i cukru. Zacząć od solenia, kolejno stopniowo dodając ocet do momentu, w którym marynata będzie dostatecznie kwaśna. Wtedy stopniowo po łyżeczce dodawać cukier.
Wrzącą marynatą zalewać słoiki niemal do pełna. Natychmiast szczelnie zakręcać. Nie odwracać pokrywką do dołu bowiem cebula powinna pozostać na dnie. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce dnem do góry.
Można też zapasteryzować. Wówczas poza lodówką można je przechowywać przez kilka tygodni.
6.) Podawanie: tak przygotowane już następnego dnia nadają się do jedzenia
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.