Dawniej po zakup szynki trzeba było wywalczyć miejsce w kolejce a i tak na krótko przed tobą sprzedawczyni często odważyła akurat ostatnią porcję.
Dlatego z reguły kupowało się po kilogramie i więcej. Dla siebie, rodziny i sąsiadów. Później wyrzucało się zzieleniałą połowę bo nie wszyscy mieli w domu wystarczająco dużą lodówkę. Dziś jest zupełnie inaczej. Nikogo nie zdziwi jeśli poprosisz o odważenie kilku gatunków po parę deko z każdego.
Podawać na plastrach z ugotowanego czerwonego buraka i dowolnymi pikantnymi sosami |
Składniki:
3 - 4 rodzaje gatunków szynek, w miarę możliwości niewędzonych
lardo w bardzo cienko ukrojonych plastrach
ugotowany czerwony burak
2 różne pikantne sosy do wędlin
Wykonanie:
1.) Plastry szynki przyciąć na jednakowy format. Ułożyć w jedną całość i ciasno zwinąć ze sobą. Jak na zdjęciu poniżej w jednakowych odstępach spiąć wykałaczkami.
To zapobiegnie rozdzielaniu się materiału podczas krojenia na plastry |
2.) Ugotowany i obrany czerwony burak pokroić w cienkie plastry. Po 2 - 3 centralnie układać na talerzykach zakąskowych. Na każdym umieścić po ukrojonej roladce z szynek. Uzupełnić dowolnymi pikantnymi sosami.
3.) Podawanie: podawać z pieczywem posmarowanym świeżym pachnącym masłem.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.