piątek, 28 maja 2021

Przystwka w postaci zrolowanych różnych szynek

Dawniej po zakup szynki trzeba było wywalczyć miejsce w kolejce a i tak na krótko przed tobą sprzedawczyni często odważyła akurat ostatnią porcję. 
Dlatego z reguły kupowało się po kilogramie i więcej. Dla siebie, rodziny i sąsiadów. Później wyrzucało się zzieleniałą połowę bo nie wszyscy mieli w domu wystarczająco dużą lodówkę. Dziś jest zupełnie inaczej. Nikogo nie zdziwi jeśli poprosisz o odważenie kilku gatunków po parę deko z każdego.

Podawać na plastrach z ugotowanego czerwonego buraka i dowolnymi pikantnymi sosami

Składniki:
3 - 4 rodzaje gatunków szynek, w miarę możliwości niewędzonych
lardo w bardzo cienko ukrojonych plastrach
ugotowany czerwony burak
2 różne pikantne sosy do wędlin

Wykonanie:
1.) Plastry szynki przyciąć na jednakowy format. Ułożyć w jedną całość i ciasno zwinąć ze sobą. Jak na zdjęciu poniżej w jednakowych odstępach spiąć wykałaczkami.

To zapobiegnie rozdzielaniu się materiału podczas krojenia na plastry

2.) Ugotowany i obrany czerwony burak pokroić w cienkie plastry. Po 2 - 3 centralnie układać na talerzykach zakąskowych. Na każdym umieścić po ukrojonej roladce z szynek. Uzupełnić dowolnymi pikantnymi sosami.

3.) Podawanie: podawać z pieczywem posmarowanym świeżym pachnącym masłem.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...