piątek, 21 maja 2021

Maleńka przekąska przed zakąską

Czasami życie płata drobne figle. Masz zaproszonych gości a tu dzwoni ktoś z towarzystwa, że się spóźni pół godziny. Albo do zaplanowanego menu czegoś brakuje i trzeba wyskoczyć do sklepu. 
W takich chwilach dobrze jest obecnym podać na stół coś maleńkiego. Poniżej pomysł na ratunkową improwizację aby przybyli punktualnie mieli co z sobą począć.

Na zdjęciu maleńki kotlecik podany z zaimprowizowaną jarzynką

Składniki:
po 1 łyżce gotowego mielonego mięsa przeznaczonego na kotlety
0,5 szklanki cienko poszatkowanej bulwy włoskiego kopru (fenkuła)
1 cienko poszatkowana marchewka
0,5 szklanki mocnego bulionu (np. ugotowanego na szybko z kostki rosołowej)
masło
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
 
Wykonanie:
1.) Poszatkowany włoski koper i marchew często mieszając krótko przesmażyć na maśle. Podlać nieco bulionem. Doprawić solą i pieprzem i na maleńkim ogniu poddusić pod przykryciem.

2.) Z masy mielonego mięsa przygotowanego na kotlety na małym ogniu usmażyć maleńkie kotleciki.
 
3.) Podawanie: podawać z pieczywem na zakąskowych talerzykach. Wszystko jedno z jaką jarzynką względnie listkiem sałaty. Porcje nie mogą być za duże bo przecież w planie są jeszcze inne dania.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
Filary Smaku
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...